Det er en jungel av oppskrifter, påstander, merker og ulike type grøt når tiden er kommet for å introdusere grøt for babyen din. Jeg har samlet noen favoritter av hjemmelaget grøt i dette innlegget, bruk det du ønsker av det. Dersom du vil bruke morsmelk som væske kan du gjøre det, ellers kan du bruke vann. Disse oppskriftene gir 1-2 porsjoner grøt. Fyll opp #squeezy så har du med neste måltid på farten, eller bruk babyLivia mat-termos for å holde grøten varm gjennom dagen :)
"Den første hjemmelaget grøten kan lages av hirse, som inneholder naturlig mye jern. Bløtlegg melet natten over eller mer. Det øker tilgjengeligheten av jern og andre næringsstoffer, og gjør grøten lettere å fordøye.
Bland gjerne inn litt fett i grøten, økologisk smør, cocosa eller olje. Regelen er 1 ts fett per desiliter. I tillegg til å tilføre grøten gode fettstoffer som barnet trenger, får barnet også i seg vitaminer og mineraler.Senere, når barnet blir større (10 måneder), kan dere bruke fløte eller H-melk i grøten.
1/2 dl hirsemel (hirseflak kan også brukes)
2 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, ca 2–3 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Hilse inneholder naturlig mye jern. Inneholder ikke gluten.
Havregrøt
2−3 ss havremel (eller havregryn til større barn)
1–1,5 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Kan kokes sammen med litt eple og noen dryss ceylonkanel, eller søtes med aprikosmos.
Bokhvetegrøt
2–3 ss bokhvetemel
1,5 dl væske
Kok opp mel og vann og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.
0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl hirseflak
3 dl væske
Kok opp gryn, flak og væske under omrøring, 5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Inneholder ikke gluten.
Bokhvete- og havregrøt
2 ss bokhvetemel
1 ss havremel
2 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.
Grøt av sammalt enkorn, emmer, spelt eller hvete
4 ss sammalt mel
2 dl væske
Bland mel og væske og kok opp under omrøring, 6–7 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Enkorn, emmer og spelt har en mildere form for gluten enn hvete. Økologisk korn inneholder mer næring.
Surgrøt er super babymat og enkelt å lage hvis du baker surdeigsbrød og har surdeig tilgjengelig, se Denne melkesyregjærede grøten er lettere å fordøye enn ugjæret grøt, den smaker bedre og har en mer delikat konsistens. Den skal ikke stå og koke, og er derfor rask å lage. Surgrøt kan lages med ulike typer mel. Havre inneholder lite av ensymet fytase, mens rug har mye. Du får enda større utbytte av næringsstoffene fra havren om du blander 1 ss rug i grøten.
1 dl mel eller gryn (emmer, havre, spelt eller quinoa)
2 dl vann
1 ts surdeigsstarter
ca. 2 ss smør, olje eller kokosfett
1 ss frukt- eller bærmos
Bland mel, vann og surdeigsstarter. La grøtblandingen stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. Ha grøten over i en kjele. Grøten blir ikke god om du lar den koke lenge, den skal bare kokes opp. Rør underveis. Tilsett smør, olje eller kokosfett, og ha i frukt- eller bærmos.
Tørka aprikoser og dadler inneholder i tillegg til jern mye A-vitamin. Mos av aprikoser og dadler er et næringsrikt søtningsmiddel til grøt.
Legg aprikosene eller dadlene i bløt i vannet i 8-10 timer og kok dem så på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtvannet). Mos aprikosene eller dadlene med potetmoser og press mosen gjennom en sil for å få bort seige hinner. Mosen blir ganske tykk og smaken kraftig. Du kan spe med mer vann, og servere den som lunken suppe.
Dette er en hurtigmetode for å avkjøle grøten når den lille er utålmodig og sulten. Lag en porsjon fruktmos og frys den i isterningsposer. Når du har laget en porsjon grøt, putter du en isterning i grøten. Vips, så har grøten den rette temperatur og en deilig smak av frukt."
Oppskriftene er fra boken "Babymat - det første året".
Jeg husker godt den tiden da vi skulle begynte med fast føde til Livia og Hasse. Jeg husker faktisk best hvordan det var med Livia som var første barn ut (er det flere som husker litt mindre av nr 2 sine epoker?😅) Uansett! Det er en jungel av råd og tips til hvordan man skal introdusere maten, og hva slags mat som bør bli introdusert. Jeg har samlet tips og råd som jeg har syntes har vært til best hjelp - og håper det kan gjøre reisen litt lettere for deg.
Oppstarten
Du velger selv om du ønsker å innføre ved at barnet blir matet med skje, eller at det spiser selv med hendene. Dersom du gir med skje og barnet spytter ut maten igjen er det et tegn på at barnet trenger å øve på ferdighetene med å bruke tunga for å få maten bak i munnen. Om barnet ikke vil åpne munnen - ta en pause noen dager og prøv igjen. BLW, som står for Baby Led Weaning går ut på å la barnet styre selv hva det vil putte i munnen. BLW starter ofte ikke før barnet er 6 måneder, så dersom du ønsker å starte tilvenning når barnet er 4 måneder anbefaler jeg å starte med å gi smaksprøver med skje.
Hvilken mat er best å begynne med? Og hva bør man unngå?
Det er ingen fasit på hva slags mat du bør begynne med. Noen erfarer at det er lurt å blande inn litt morsmelk for å gjøre overgangen lettere og maten tynnere. Siden morsmelken har en søt smak over seg erfarte jeg at mine barn elsket alt som hadde en søtlig smak i seg. Knust banan var noe av det første jeg introduserte til både Livia og Hasse - og de slukte det! Mye utenfor munnen og litt inni. Om du ser på innlegget jeg har laget med forslag og oppskrifter på hva du kan fylle våre Squeezy poser med vil du forhåpentligvis kunne bruke noen av de til barnet ditt når dere er i gang med spisingen. Det sies at man bør introdusere en og en smak for barnet, så prøv gjerne over en periode å gi ulike smaker, og når smakene er godkjent og du ser at det ikke er noen reaksjon på maten kan man begynne å blande til ulike purèer og smoothies.
Det er noen OBS matvarer som man må være klar over at babyer ikke skal ha. Disse er: honning, spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold. Dette gjelder barn under 1 år.
BLW
Skal du i gang med BLW er kokte grønnsaker, godt modne frukter som bære og avokado, kokt eple, brødskalker og lapper av grøt gode tips. Velger man denne metoden er det lurt å lage grøten litt ekstra tykk, så barnet selv kan ta det med hendene for å utforske og smake. Jeg kuttet opp brødskiver i små biter med leverpostei eller knust banan som de fikk utforske og spise. Bare husk at barnet må sitte i en barnestol/sitte oppreist så det får mulighet til å spytte ut maten, eller lettere få den ut dersom det setter seg i halsen.
Til slutt vil jeg minne deg på å lage måltidet til en hyggelig seanse. Vil ikke barnet ditt ha mat akkurat nå så er det greit. La det ligge noen dager - og prøv igjen. Alle babyer er så ulike, og det viktigste av alt er å lage noen gode opplevelser rundt matbordet for store og små!
Kos dere med oppstarten - og tag oss gjerne med @babylivia.official om dere bruker vår High Neck Bib så vi får se deres små utforskere i aksjon!
<3 Guro
Har du barn som er kresne på konsistens og grønnsaker? Da er smoothie en genial måte å få det implementert i kostholdet på! Fyll på med gode grønnsaker som passer sammen, og det blir enklere å nå målet om fem om dagen.
babyLivia Squeezy kan også fylles med et univers av andre godsaker; grøt, presset juice, yogurth, middagsmat og så videre. Her er det bare fantasien som setter grenser! Dette blogginnlegget vil vi bruke til å jevnlig legge ut oppskrifter vi har lagt vår elsk på, for inspirasjon til matglade foreldre og barn.
Bon Apetitè!
Gul og kul! (Hentet fra frukt.no)
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Bringebær og gulrot-smoothie (Hentet fra frukt.no)
Dette tregner du:
Slik gjør du:
Livia spesial
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Bland frukt og yogurth, spe med appelsinjuice til en jevn smoothie.
Mango og avokado-mos (Hentet fra Ida Gran Jansen)
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Blend alt sammen i blender til en jevn og fin mos. Så lett som det! :)
Blåbær og havregryn smoothie
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Fruktig sommergrøt
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Avokado-mos (hentet fra barebrabarnemat)
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Pastinakk og pæremos (hentet fra barebrabarnemat)
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Hei!
Vi er gründerne av babyLivia! Guro Gregersen og Sondre Wiik heter vi. Gift, i starten av 30-årene, og foreldre til Livia, Hasse og hunden Wilma.
Historien bak merkevaren babyLivia startet da Livia ble introdusert grøt som baby. Livia ble alltid mett til slutt, men halvparten av grøten forsvant ned langs den lille dobbelthaken, under smekka og ned til en pysj som alltid måtte skiftes på nytt før leggetid. Tenk om det fantes en smekke som hadde høy hals slik at grøten ble værende på smekka? Idèen måtte testes. Neste dag kjørte pappa Sondre til den lokale stoffbutikken, og etter noen timer med fomling på symaskinen ble det første utkastet sydd.
babyLivia er en familiebedrift med en mamma som elsker design, en pappa som elsker produkter som gjør livet som småbarnsforeldre enklere, og så klart baby Livia. Siste tilskudd til gjengen er Hasse som nettopp er fylt 1 år. Sammen har vi skapt merkevaren babyLivia – for å gjøre hverdagen til foreldre et lite hakk enklere.
Vi lever i en annerledes hverdag der vi sjonglerer gründerliv og familieliv med småbarn. Søvnløse netter både med barn som ikke vil sove - og søvnløse netter med grubling over hvor veien videre bringer oss med babyLivia. Heldigvis er det flest netter med søvn, og heldigvis har vi en fantastisk gruppe mennesker som heier! Både kunder, forhandlere, agenter og distributører i Norge og resten av verden.
Dere gjør alle at reisen vår blir en jobb å glede seg til hver eneste dag!
Følg oss videre både på nettsiden vår og på sosiale medier hos babylivia.official, og ta del av reisen med barnesøl og gulp, og mange mange smil <3
Smil fra Sondre og Guro